Қазақ қалай айтқан?! «Еңбегімен ер сыйлы», – дейді. Маңдай тер, табан еттің арқасында сыйлы, құрметке ие болған азаматтар тізбегін түзсек, біраз жайсаңдар мен жақсылардың есімдерін атаймыз.
Өз ісіне берілгендік – бұл өзіне ғана емес, бүкіл адамзатқа пайда әкелетін адамның қасиеті. Ұлы философ Конфуций айтқандай, «өзіңізге ұнайтын жұмыс табыңыз, содан кейін өміріңізде бір күн жұмыс істеудің қажеті жоқ». Жұмыс біздің өміріміздің өте үлкен бөлігін алады және жұмыстан шынайы қанағат алудың жалғыз жолы — оны жақсы түсіну. Жұмысты керемет орындаудың жалғыз жолы – оны жақсы көру. Егер сіз өз жұмысыңызға құмар болсаңыз, оған қанша уақыт жұмсасаңыз да, ол ауыр бола алмайды.
«Берсанукаев» ЖШС «Достар» ТМ шұжық цехының табысқа жетуінің кепілі, олар өз ісіне берілген және, әрине, кәсіпқойлық. «Берсенукаев» ЖК 2014 жылы тіркелді. Ал 2017 жылы ЖК ЖШС болып қайта құрылды. Қазіргі уақытта шұжық жұмысшыларының ұжымы негізінен жергілікті тұрғындардан тұратын 16 адамнан тұрады. Бүгінгі таңда деликатестер мен шұжықтар өндірісі айына шамамен 30 тоннаны құрайды. Ет және шұжық өнімдерінің әртүрлі түрлерін шығарады: қайнатылған, жартылай ысталған, ысталған, қой етінен, сиыр етінен, жылқы етінен және құс етінен пісірілген ысталған. Тек «халал» стандартының еті қолданылады. Шикізат тек жергілікті мал өсірушілерден сатып алынады. «Достар» брендінің ұзақ уақыт бойы тұрақты сатып алушылары болды. Біз бұл брендті тек біздің елде ғана емес, одан тыс жерлерде де жақсы көреміз. Ресейге ай сайын 6 тонна шұжық экспортталады. Әсіресе «Достар» Мәскеу мен Новосибирскіде өте танымал. «Біз сиыр, жылқы және қой етінен жасалған шұжықты бірдей мөлшерде шығарамыз. Бірақ негізінен қой етінен жасалған шұжық экспортталады. Шетелдік сатып алушылар біздің өндірістегі қой етінен жасалған ең дәмді шұжық деп мәлімдейді», — дейді кәсіпкер. Оның айтуынша, шұжық өндіру үшін жоғары сортты ет қолданылады. Азық-түлік тауарлары бағасының өсуіне қарамастан, «Достар» брендінің шұжық өнімдері бұрынғы бағамен сатылады.
Өндіріс орнында тұрмайды, үнемі кеңейіп, жаңа жобаларды жүзеге асыруда. Бұл кәсіпорынның болашағы өте жақсы. Жақында цех шұжықтардың жаңа сорттарын шығарды. «Жаңа жыл қарсаңында шағын тұшпара цехын іске қосу жоспарымызда бар. Барлық құжаттама дайын. Өнімнің тәжірибелі партиясы Ресейге жіберіліп, оң баға алды. Мұнда біз өндірісте жартылай фабрикаттар желісін шығарамыз: тұшпара, хинкали, мантия және тұшпара. Жергілікті тұрғындар үшін 6 жұмыс орнын құру жоспарлануда», — деді шұжық ісінің шебері Саид Саидахматович жоспарларымен бөлісті.
Бүкіл уақыт бойы «Достар» бренді әр түрлі қатысқан тамақ саласындағы байқаулар мен мемлекеттік және жеке іс-шараларда әр түрлі жүлделі орындарға ие болды.
Шұжықтар өндіру технологиясы айтарлықтай күрделі, арнайы құрылғылар мен белгілі бір дағдыларды қолдануды қажет етеді. Бірақ ол ғылым мен техниканың жаңа жетістіктеріне қарай жетіліп отырады. Қазіргі заманда шұжық өндірісі тамақтану гигиенасы, технологиялық ғылым және азпаздық өнердің алдыңғы қатарлы жетістіктерін қамтитын заманауи, жоғары технологиялық үрдіс ретінде танылады. Нарықтық жағдай талаптары мен дүниежүзілік нарықта жоғары сапаны қамтамасыз ететін, бәсекеге қабілетті, аз шығын шығарып, жоғары экономикалық әсер беретін дайын өнім өндіруді талап етеді. Сондықтан сол жоғары дәрежелі мамандарды даярлауды қолға алу қажет, сонда ғана шикізатты өңдеу мен құрал- жабдықтарды пайдалана отырып, сапалы әрі бәсекеге қабілетті өнім өндіруді жетілдіру жүзеге асырылады.
Prev Post